tisdag 14 december 2010

6 maj 2009

Idag fyller min älskade mamma år!
GRATTIS MAMMA!
Jag har lovat att göra tårtan och hon skulle bjuda på mat. Så imorse knatade jag och M iväg till affären och handlade *det hade iof sig varit bättre att göra igår men då mådde jag sämre men så är det ibland. Det blir nog bra ändå*.

Min sugarpaste hade torkat *typiskt*, så jag fick köpa mandelmassa och göra egen marsipan *ville inte ha 'princessgrön' och det var det enda som fanns*.

Hade inte så mycket tid på mig att göra den så det blev en liten 'fuskvariant'.
Fyllning 1 blev en chokladmousse med crisp. *bara att vispa ihop med mjölk och låta stå en stund*
Fyllning 2 blev vaniljvisp blandade med hallon som jag mosade lite lätt och lät som rinna av så att den inte skulle bli så lös. Däremot, eftersom jag gjorde samma dag som den skulle ätas så sparade jag spadet och hällde det över botten så att den skulle bli saftig iaf..
Fodrade tårtan med vispad grädde.
Sen är jag ju inte en konditor direkt och är inte alls hemma på det här med marsipan *tycker inte om det själv*, så jag trodde att mandelmassa var i princip samma sak som marsipan men det är det ju rakt inte. Så jag hittad ett recept på icas hemsida, hur man kunde göra marsipan av mandelmassa.

Man smälter 25 g smör och 1 dl vatten i en kastrull. sedan häller man i 1 dl vetemjöl. Rör sedan tills mjölet släpper från kanterna. Låt det svalna och riv ner 500g mandelmassa och 4 dl florsocker och rör till en smidig marsipan. Efter det kan man färga den och forma den som man vill. Jag använde pastafärg som inte är lika rinnigt som karmellfärg. Dessutom finns det mer nyanser och färger att välja bland. Försökte få en hallonröd färg och lyckades relativt bra men som sagt hade jag inte så mycket tid så det fick bli som det blev.


Sen färgade jag inte en liten bit i lila som blev lite marmorerade *syns tyvärr inte på bilden*, som jag gjorde två rosor av. bladen och de gula och röda blommorna har jag gjort på frihand så de är verkligen inte perfekta *men det ska ju inte blommor var heller*. I mitten av de röda la jag ätbara silverkulor och i mitten på de gula la jag såna pyttesmå hjärtan. *såna man köper färdiga i butik*. Sen tog jag vanlig pyntgelé och drog gröna streck.

Innan jag skulle kavla ut marsipanlocket hade jag läst många tips och råd hur man skulle få det att hålla ihop och hur man kunde föra över den till tårtan efter man kavlat ut den. Jag tror jag testade allt. Det var verkligen ingen piece of kaka! Den sprack och gick sönder hela tiden. Jag gjorde 4 försök. Hur jag lyckades *och tipset som funkade för mig*. Marispanen måste vara kall så det gäller att jobba snabbt. Sen hade jag lite florsocker på så att det inte skulle kladda, och sen kavlade jag ut den mellan två plastfoliebitar. Men det viktigaste insåg jag var att den skulle vara kall.

Den blev inte perfekt men den höll ihop och hamnade på plats.
Min brors fru var helt lyrisk över tårtan och man såg verkligen att hon njöt och tyckte den var supergod. Det gjorde dom andra oxå så jag blev oxå nöjd med resultatet.

Kvällen var bra och ungarna fick sockerkickar eftersom dom nästan aldrig äter sötsaker så dom klättrade på väggarna nästan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar